Seks, bijna iedereen doet het. Toch is het lastig om erover praten. Wanneer begin je er mee, doe je het wel goed? Iedereen heeft vragen, maar aan wie kun je ze stellen? Je kunt hiervoor altijd bij het JIP langskomen of je vraag via de telefoon, mail, WhatsApp of een berichtje in Instagram stellen.

We krijgen vaak de vraag: ‘Wanneer moet je beginnen aan seks?’ Maar je moet natuurlijk helemaal niks. Het juiste moment voor seks is wanneer jij eraan toe bent. Anderen kunnen dit niet voor jou bepalen, ook je vriend of vriendin niet. Het is jouw lijf en jouw keuze.
Als je te vroeg met seks begint kan dat gevolgen hebben. Je kan je rot, vies of depressief voelen. Luister dus goed naar jezelf en je eigen lichaam! We krijgen ook vaak vragen van jongeren die twijfelen over hun seksuele voorkeur, ook daar kun je met ons over praten. We kunnen je dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar de Rotterdams Hangout.

Seks kan heel leuk en spannend zijn, maar er zijn een paar dingen die handig zijn om te weten en waar je op kunt letten voordat je aan seks begint.
Bijvoorbeeld:

  • Van seks kun je een SOA krijgen. Dit betekent een seksueel overdraagbare aandoening. Sommige mensen lopen jaren met een SOA zonder dat ze er iets van merken. Het gevaar hiervan is dat ze deze aandoening dus vaak ongemerkt verspreiden. Laat je dus testen op een SOA en gebruik een condoom.
  • Van seks kun je zwanger worden. Ja, ook zonder dat een jongen in je klaarkomt. Dit komt door het voorvocht dat uit de penis komt. In het voorvocht (voordat een jongen klaarkomt dus) kunnen al zaadcellen zitten die een meisje zwanger kunnen maken. Omdat de cyclus van elk meisje anders is, kan een meisje ook zwanger worden terwijl ze ongesteld is of nog nooit ongesteld is geweest!

Sexting
Je hebt online of op school iemand ontmoet en je raakt met elkaar in gesprek. Jullie vinden het fijn om met elkaar te praten en wat begon als een beetje flirten gaat ineens verder: de ander vraagt om een naaktfoto. Je schrikt, maar met lieve woorden word je toch overgehaald om een naaktfoto te sturen. Je vertrouwt die ander, want je bent speciaal voor hem of haar. Daarna gebeurt er iets wat je niet had verwacht. Deze persoon dreigt jouw naaktfoto online te zetten. Wat nu?

Het JIP probeert met je mee te denken over wat je nu het beste kunt doen. Weet dat je er niet alleen voor staat!

Als beelden door anderen verspreid worden, en dus in verkeerde handen vallen, zijn de gevolgen niet te overzien. Zonder toestemming sta je ineens open en bloot op het internet. Het komt voor dat jongeren zelfmoord plegen, omdat ze niet met het verdriet en de schaamte om kunnen gaan. Dit mag niet gebeuren.
Dreigt er iemand of heeft iemand een naaktfoto van jou online gezet?
Zoek dan hulp en schaam je alsjeblieft niet! Blijf vooral niet alleen zitten met je probleem. Probeer er met iemand over te praten. We snappen dat dit niet makkelijk is en dat je niet zomaar aan iedereen je verhaal wil vertellen. Weet dat je altijd bij het JIP terecht kunt.
Onze dienstverlening is gratis en anoniem. Je mag altijd bij ons langskomen. Je kunt ons ook bellen, mailen of WhatsAppen (zie onder).
Gelukkig zijn er nog meer organisaties waar je terecht kunt. Vaak kun je ook anoniem en online chatten. Denk aan organisaties als Help Wanted en Stoppestennu.