Als je klaar bent met je opleiding wil je aan het werk. Maar waar begin je dan? Je hebt altijd een sollicitatiebrief en een CV nodig. Heb je nog nooit zo’n brief geschreven, of vind je dit lastig om te doen? Op deze pagina staan allemaal tips. Wil je toch meer weten? Kom dan langs bij het JIP!

Of je nu op zoek bent naar een bijbaan of een vaste baan, solliciteren is altijd nodig. Om te solliciteren moet je een Curriculum Vitae (CV) en een motivatiebrief hebben. Hieronder een checklist met punten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een CV:

  • Zorg ervoor dat je CV begint met algemene informatie over jezelf, denk aan: je volledige naam, adres, telefoonnummer, nationaliteit, geboortedatum, e- mailadres en of je een rijbewijs hebt. Tip: Gebruik je een foto? Zorg dan dat de foto op je CV er netjes uitziet, zo krijgt de werkgever een goed beeld van wie je bent.
  • Schrijf al je werkervaring, stages, opleidingen, cursussen en certiļ¬caten op. Noem je vorige werkgevers en heel precies wat voor werk je deed daar.
  • Benoem welke talen je spreekt. Bijvoorbeeld: Nederlands, uitstekend mondeling. Engels, voldoende mondeling.

Mag je op een sollicitatiegesprek komen bij een bedrijf? Zorg er dan voor dat je netjes gekleed bent en dat je goed voorbereid bent op het gesprek. Dit kun je doen door onderzoek te doen naar het bedrijf en de werkzaamheden die bij jouw functie horen. Bedenk alvast waarom je bij het bedrijf wil werken en hoe jouw sterke punten goed zijn voor het bedrijf.
En heel belangrijk: waarom moet het bedrijf voor jou kiezen uit al die andere sollicitanten?