Na de middelbare school moet je een vervolgopleiding kiezen. Weet jij al wat je wilt worden, en welke opleiding daarbij hoort? Niet iedereen weet welke keuze hij of zij moet maken. Vind jij dit ook lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Op deze pagina lees je meer, maar je kunt ook langskomen bij het JIP. Ook als je moeite hebt met het aanvragen van je aanvullende studiefinanciering kun je bij ons terecht. 

Het is altijd spannend om een opleiding te kiezen. Hoe pak je dit aan? Gelukkig kun je een studiekeuze test doen op het internet. Tijdens deze test maak je verschillende keuzes tussen taken en werkzaamheden die jou het leukst lijken. Uit jouw antwoorden komt een uitslag, met verschillende opleidingen voor het MBO, HBO en WO.

Nadat je een opleiding hebt gekozen die bij je past zijn er nog wel een aantal dingen die je moet doen. Hieronder een checklist voor de complete inschrijving voor een school met nog een aantal bijzaken:

  • Voor HBO en WO: Schrijf je in via Studielink om de aanmelding compleet te maken voor de opleiding.
  • Ga naar de website van DUO om je studiefinanciering of studielening te regelen. Let op: doe dit een paar maanden voordat de opleiding start, het kan even duren voordat duo jouw aanvraag bevestigd.
  • Ga naar www.studentenreisproduct.nl om je studenten reisproduct te regelen. Je krijgt de optie om gratis te reizen tijdens de weekdagen óf gratis reizen in het weekend. Let op: regel ook je studenten reisproduct op tijd, want het duurt even voor alles bevestigd is.
  • Zorg ervoor dat je maandelijks genoeg geld hebt om het collegegeld voor je opleiding te betalen en eventueel voor schoolboeken.